Pianka serowa z musem dyniowym i kwiatkiem 3D

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszny , delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyrazistości. A kwiatek jest ucztą także dla oczu.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • •300 ml śmietany 30 %
    •200 g sera z wiaderka
    •3 łyżki cukru pudru
    •galaretka cytrynowa
    •100 g borówki amerykańskiej


    •250 ml - słoiczek musu dyniowego z jabłkiem ( mój własnej roboty )
    •galaretka cytrynowa


    •Kwiatek :
    •2 galaretki przeźroczyste o smaku cytrynowym
    •1/3 szklanki mleka
    •łyżeczka cukru pudru
    •łyżeczka żelatyny
    •barwnik spożywczy w proszku - żółty i zielony
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Pianka serowa z musem dyniowym i kwiatkiem 3d - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiatek - Przeźroczystą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

    Przelać do salaterki o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki żeby stężała.

    W szklance rozpuścić łyżeczkę żelatyny w trzech łyżkach gorącej wody. Dodać mleko i cukier puder. Mieszać aż składniki się połączą.

    Rozlać do dwóch naczynek i dodać barwniki - do jednego żółty , do drugiego zielony. Do strzykawki nabrać żółtego barwnika i wstrzykiwać w przeźroczystą galaretkę w salaterce.

    Tak samo postąpić z zielonym barwnikiem. Wstrzykiwać nieco po skosie. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić.

    Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ser z wiaderka. Wymieszać przy pomocy miksera.

    Dodać tężejącą galaretkę cytrynową i borówki amerykańskie. Wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki żeby pianka stężała.

    Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do musu dyniowego z jabłkiem. Chłodny mus wyłożyć na sztywną piankę serową. Wstawić do lodówki.

    Galaretkę z kwiatkiem wyjąć z salaterki. Najlepiej zamoczyć salaterkę w ciepłej wodzie, wtedy galaretka się odklei.
    Delikatnie przełożyć na wierzch deseru. Wstawić jeszcze na min. pół godziny, albo dłużej do lodówki, żeby deser całkowicie stężał.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Borówki amerykańskie Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować