Pianka porzeczkowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Delikatne ciasto bez pieczenia, lekko kwaskowa pianka z dodatkiem musu z czerwonej porzeczki. Idealny smakołyk do kawy lub puszysty deserek do obiadu. Nie pogardzą nimi dzieci oraz dorośli.

  • 30 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Składniki:
    60 dag czerwonej porzeczki
    4 łyżki cukru
    190 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki czubate żelatyny
    2 opakowania śmietany 30%(2x 330 ml)
    2 łyżki cukru pudru
    2 opakowania małych herbatników(2x 70 g)
    Masło do formy
    Do dekoracji:
    Listki świeżej mięty
    1 płaska łyżeczka wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pianka porzeczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: porzeczki obrać z szypułek, kilka gałązek zostawić do dekoracji. Przełożyć do garnka, zagotować, przetrzeć przez gęste sito. Do masy porzeczkowej dodać 4 łyżki cukru, gotować na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszać. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, dodać do musu z porzeczek, dokładnie wymieszać, schłodzić. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. W trakcie ubijania dodawać porcjami cukier puder. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać z ubitą śmietaną, dodać ¾ schłodzonego musu, wymieszać mikserem na małych obrotach.
    Tortownicę delikatnie natłuścić, wyłożyć dno herbatnikami, boki delikatnie oprószyć startymi ciastkami, wylać piankę, schłodzić w lodówce. Na piankę wylać pozostały mus, chłodzić około 3 godzin. Wierzch udekorować wiórkami, porzeczkami i listkami świeżej mięty. Po schłodzeniu ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie rozpiąć obręcz tortownicy, wsunąć po brzegach całe ciastka. Spiąć ponownie obręcz, schłodzić ponownie.

Porady

1.zamiast herbatników można użyć ciastka biszkoptowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować