Ciasto Pianka podwójnie truskawkowa

0 (0 ocen)

Lekkie i smaczne ciacho....

Składniki:

  • WARSTWA BIAŁA
    -jogurt grecki 250 mililitrów
    -śmietana 30 % 100 mililitrów
    =żelatyna 1 łyżka
    -cukier 1 łyżka
    WARSTWA TRUSKAWKOWA
    -jogurt grecki 150 mililitrów
    -śmietana 30 % 100 mililitrów
    -cukier 3 łyżki
    -żelatyna 1 1/2 łyżki
    -truskawki świeże 60 dkg
    -ciasteczka korzenne 10 dkg
    DODATKOWO
    -6 kostek czekolady deserowej do dekoracji

Ciasto pianka podwójnie truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć ,osuszyć, odłożyć 15 sztuk a resztę pozbawić szypułek.
    Zmiksować truskawki, dodać cukier, wymieszać , odstawić do lodówki.
    Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć ciastkami.
    Przygotowanie białej warstwy.
    Żelatynę zalać, małą ilością wodą, odstawić .
    Jogurt wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną i cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
    Wylać masę na ciastka, wcisnąć w piankę truskawki. Nakryć ciasteczkami, odstawić do lodówki.
    Przygotować masę truskawkową tak samo jak białą, dodać do niej zmiksowane truskawki.
    Wylać na warstwę ciasteczek, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki.
    Jak torcik stężeje, dekorować, truskawkami i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
    SMACZNEGO!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy