Pianka malinowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Puszysty, lekki deser dla amatorow malin

  • 20 min

Składniki:

  • 2 jajka,
    3 czubate łyzki cukru pudru,
    3 łyzeczki soku z cytryny,
    300g malin-swiezych lub mrozonych,
    pol szklanki orzechow grubo posiekanych np.laskowych,
    2 czubate łyzki cukru

Pianka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zoltka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy sok z cytryny oraz posiekane orzechy.
  • 2. Z bialek ubijamy sztywna piane i ciagle ubijajac dodajemy do niej cukier puder.
    Do masy zoltkowo-malinowej dodajemy stopniowo piane, bardzo delikatnie mieszajac.
  • 3. Mase wykladamy do pucharkow, dekorujemy malinami i mieta.
    Podajemy na ok pol godziny po schlodzeniu.

Porady

Pianke mozna podawac z biszkoptami. Podobny deser mozna zrobic z innym owocow np. truskawek, jagod, jezyn.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy