PIANKA MALINOWA

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczny deser dla dzieci i nie tylko....

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki pełnotłustego mleka
    4 łyżki kaszy manny
    2 opakowania cukru waniliowego
    1/2 szklanki soku z malin
    2 łyżeczki mielonej żelatyny'
    2 białka
    2 łyzki cukru pudru
    sok do polania pianki
    kilka malin do przybrania pianki
    listki mięty

Pianka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne mleko mieszamy z cukrem waniliowym, sypiemy kasze manną, zagotowujemy cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień,gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wychłodzenia.
  • 2. W łyżce wody moczymy żelatynę,gdy napęcznieje,rozpuszczamy nad parą, łączymy,dokładnie mieszając z sokiem.
  • 3. Białka ubijamy z cukrem pudrem na gęstą pianę. Zimna kaszę ubijamy mikserem,dodajemy sok,a gdy składniki sie połaczą,dodajemy ubitą z białek pianę. Całość mieszamy drewniana łyżką,rozkładamy do pucharków, wkładamy do lodówki. Schłodzoną piankę polewamy sokiem i przybieramy owocami i listkami miety.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy