Pianka jogurtowo-śliwkowa na orkiszowym biszkopcie

  • wyświetlono: 146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lekki, delikatny biszkopt z mąki orkiszowej z pyszną pianką jogurtowo-śliwkową i śliwkami smażonymi w miodzie.

portret
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
2 jajka
2 płaskie łyżki ksylitolu
2 płaskie łyżki mąki orkiszowej
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pianka jogurtowo-śliwkowa:
1 czubata łyżka miodu
300 g śliwek
450 g gęstego jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurtu SKYR)
1-2 łyżki ksylitolu
2 płaskie łyżki żelatyny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pianka jogurtowo-śliwkowa na orkiszowym biszkopcie

  • 1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy ksylitol, a następnie żółtka. Mąkę orkiszową i skrobię, cynamon oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 25 minut w temperaturze 150-160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu.
  • 2. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki. Na patelni podgrzewamy miód i układamy śliwki przekrojem do dołu. Smażymy 5 minut na niezbyt dużym ogniu, odwracamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Połowę śliwek zdejmujemy z patelni i odkładamy do dekoracji, pozostałe podlewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 5 minut. Lekko studzimy i miksujemy blenderem.
  • 3. Zmiksowane śliwki łączymy z jogurtem, dodajemy 1-2 łyżki ksylitolu i ubijamy razem. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej na małej mocy. Do podgrzanej żelatyny stopniowo dodajemy 3-4 łyżki masy jogurtowej, a następnie łączymy ją z resztą masy. Ubijamy masę do uzyskania pianki.
  • 4. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy ciasto, na ciasto wykładamy piankę jogurtowo-śliwkową. Wierzch dekorujemy odłożonymi śliwkami i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Porady

Zamiast mąki orkiszowej można użyć zwyklej mąki pszennej, a ksylitol zastąpić cukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ŚliwkiDeserjogurt naturalnypodwieczorekciasto do kawymąka orkiszowajogurtowiecciasto do herbatybiszkopt cynamonowybiszkopt orkiszowypianka jogurtowo-śliwkowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Krówka na biszkopcie

Dodane przez: danusia19671

Ciasto Krówka na biszkopcie

Przepyszne ciasto do kawy, które...

Jabłecznik

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Jabłecznik na biszkopcie

Taki zwykły jabłecznik na biszkopcie...

jabłecznik pod jogurtową pianką

Dodane przez: majka190382

JABŁECZNIK POD JOGURTOWĄ PIANKĄ

Delikatne, puszyste niczym ptasie...

Kostka śmietanowo jogurtowo śliwkowa

Dodane przez: bienpyt

Kostka śmietanowo jogurtowo śliwkowa

Wilgotne, kolorowe ciasto z nadzieniem...

ciasto krówka

Dodane przez: Mariola123

CIASTO KRÓWKA NA BISZKOPCIE

Ciasto krówka na biszkopcie z polewą...

Ciasto truskawkowe na biszkopcie

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto truskawkowe na biszkopcie

Najlepszy sposób na poprawę humoru.