PLACKI CHLEBOWE - PIADINA ROMAGNOLA (także wersja bezglutenowa)

4.51 (163 ocen)

  • 60 min

Piadina zwana także piadą to podawany na ciepło cieńki placek z mąki pszennej  z nadzieniem, pochodzący z regionu Emilia Romagna. Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem, najczęściej są to sery, wędliny, warzywa, rukola. Jest jej tez słodka wersja z czekoladą lub konfiturą. 

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto (10 placków):
    600 g mąki
    1 łyżeczka soli
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g smalcu
    ok. 300 ml mleka

    ciasto bezglutenowe:
    250 g mąki bezglutenowej (do wyrobu pieczywa)
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g smalcu
    ok. 130 ml mleka lub wody

    nadzienie (wg uzniania):
    na słono:
    serek typu stracchino, philadelfia lub mozzarella
    cieniutko pokrojona szynka parmeńska, salami lub pieczona wieprzowina (porchetta)
    pomidory
    grzyby
    szpinak
    rukola lub inna sałata
    grillowane warzywa
    oliwa z oliwek
    sól

    na słodko:
    czekolada
    konfitura
    świeże owoce
Wystaw ocenę:

4.51 (163 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Placki

Placki chlebowe - piadina romagnola (także wersja bezglutenowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj sól, smalec (w temp. pokojowej) i zacznij wyrabiać rekami ciasto dolewając stopniwo letnie mleko (w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być gładkie i elastyczne (w konsysestencji podobne do ciast na pierogi). Wyrabiaj przez ok. 10 min.
    Gotowe ciasto owiń dokładnie w bawełnianą sciereczką lub przeźroczystą folią spożywczą i pozostaw na ok. 30 min.
  • 2. Podziel ciasto na kulki o wadze mniej więcej 100 g każda. Na desce lub blacie lekko posypanym mąką rozwałkowuj placki o wielkości dużego talerza (Ø 25cm) i grubości ok. 3 mm.
  • image-06sg7ol 3. Rozgrzej dobrze patelnie teflonową i piecz pojedynczo placki przez ok. 1-2 min z każdej strony. Ponakłuwaj je widelcem. Piadina będzie gotowa w momencie jak pojawią się brązowe przypieczone punkciki.
  • image-15jfe90 4. Upieczony placki układaj jeden na drugim i trzymaj zawinięte w bawełnianej ściereczce w ciepłym miejscu lub bezpośrednio po upieczeniu nadziewaj. Nadzienie rozłóż na połowie placka, a następnie złóż na pół i podawaj.
  • 5. Moje ulubione nadzienie to serek stracchino, szynka parmeńska, pomidory w plastrach i rukola skropiona oliwą z oliwek z odrobiną soli.
    Dobierzcie składniki wg uznania. Równie dobrze smakuje bez dodatków jako alternatywa chleba.

Porady

Tradycyjnie piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Jeśli ktoś z was posiada kuchenną blaszę można je piec bezpośrednio na niej, będą bardziej przypominać w smaku te oryginalne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować