REKLAMA

Piada z pastą serowo-jajeczną

wyświetlono: 312 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Zapraszam na pyszną kanapkę w włoskim stylu. Piada to rodzaj płaskiego włoskiego pieczywa podobnego do tortilli. moja piadę podałam ze smaczną pasta serowo-jajeczną oraz warzywami. Polecam na śniadanie w weekend gdy mamy więcej czasu.

opublikowany: 23.09.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • piada: 1,5 szkl mąki pszennej+do podsypania
    100 ml ciepłej wody
    3 łyżki oliwy
    sól do smaku
    pasta:200 g sera mozzarella
    4 jajka ugotowane na twardo
    pęczek dymki ze szczypiorkiem
    2 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu
    oraz:
    kilka liści sałaty
    pomidor
    rzodkiewki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Piada: do miski wsypujemy mąkę oraz sól i wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na 3 cienkie placki. Bardzo mocno rozgrzewamy patelnię i na suchej smażymy(pieczemy) placki chlebowe z obu stron, aż miejscami zrobią się brązowe plamki. Układamy piady na talerzu i przykrywamy je wilgotna ściereczką aby zmiękły.
    Pasta: mozzarellę odsączamy z płynu, jajka obieramy ze skorupek a dymkę myjemy. Ser razem z jajkami ścieramy na tarce jarzynowej wprost do miseczki. Dymkę ze szczypiorkiem kroimy drobno i dodajemy do jajek i sera. Następnie dokładamy majonez oraz przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
    Sałatę, pomidor oraz rzodkiewki myjemy. Pomidor i rzodkiewki kroimy w plasterki.
    Składanie: piadę kładziemy na talerzyku i smarujemy połowę dość grubo pastą serowo-jajeczną. Na paście układamy sałatę, plastry pomidora i rzodkiewek. Składamy piadę na pół. Podajemy od razu. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Martyna1991 martyna

Naleśniki z pastą serowo-jajeczną

Syte naleśniki na śniadanie , obiad lub kolację. Smakują za równo na ciepło jak i zimno.

kategoria: Naleśniki Pasty opublikowany: 09.01.2015 | wyświetlono: 1874 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Tortille z pastą jajeczną

Przekąska na przyjęcie :)

kategoria: torty tortille tortille Przystawki pasta jajeczna tortilla opublikowany: 16.07.2016 | wyświetlono: 4085 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE