Piada z pastą serowo-jajeczną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną kanapkę w włoskim stylu. Piada to rodzaj płaskiego włoskiego pieczywa podobnego do tortilli. moja piadę podałam ze smaczną pasta serowo-jajeczną oraz warzywami. Polecam na śniadanie w weekend gdy mamy więcej czasu.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • piada: 1,5 szkl mąki pszennej+do podsypania
    100 ml ciepłej wody
    3 łyżki oliwy
    sól do smaku
    pasta:200 g sera mozzarella
    4 jajka ugotowane na twardo
    pęczek dymki ze szczypiorkiem
    2 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu
    oraz:
    kilka liści sałaty
    pomidor
    rzodkiewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasta jajeczna

Piada z pastą serowo-jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piada: do miski wsypujemy mąkę oraz sól i wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na 3 cienkie placki. Bardzo mocno rozgrzewamy patelnię i na suchej smażymy(pieczemy) placki chlebowe z obu stron, aż miejscami zrobią się brązowe plamki. Układamy piady na talerzu i przykrywamy je wilgotna ściereczką aby zmiękły.
    Pasta: mozzarellę odsączamy z płynu, jajka obieramy ze skorupek a dymkę myjemy. Ser razem z jajkami ścieramy na tarce jarzynowej wprost do miseczki. Dymkę ze szczypiorkiem kroimy drobno i dodajemy do jajek i sera. Następnie dokładamy majonez oraz przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
    Sałatę, pomidor oraz rzodkiewki myjemy. Pomidor i rzodkiewki kroimy w plasterki.
    Składanie: piadę kładziemy na talerzyku i smarujemy połowę dość grubo pastą serowo-jajeczną. Na paście układamy sałatę, plastry pomidora i rzodkiewek. Składamy piadę na pół. Podajemy od razu. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować