Petit pains au chocolate

0 (0 ocen)

Petit pains to francuskie bułeczki maślane podawane na śniadanie z miodem, konfiturami lub solo.

Składniki:

  • - 2, 5 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - opakowanie drożdży w proszku
    - niepełna łyżeczka soli
    - szklanka ciepłego mleka
    - jajko
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 4 łyżki cukru
    - 4-5 kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Petit pains au chocolate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek), cukier, oliwę i ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiać do czasu aż postanie nieklejąca się, elastyczna kula ciasta. Czekoladę pokroić ostrym nożem na małe kawałeczki i zagnieść z ciastem. Następnie z ciasta uformować 10 podłużnych bułeczek, przypominających kształtem malutkie bochenki chleba. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Po tym czasie bułeczki ponacinać ukośnie (3-4 nacięcia) i posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20 minut. Podawać lekko przestudzone.

Porady

Jeśli nie zjecie ich w ciągu 2 dni i zrobią się twarde, możecie je w łatwy sposób odświeżyć. W tym celu należy nagrzać piekarnik, w którym umieszczono wcześniej miseczkę z wodą i wstawić do niego bułeczki na parę minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować