Pesto ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce umieścić szpinak, starty parmezan, olej, orzechy, zblendować. Z tej porcji mam 1 słoik po kremie nutella pysznego pesto. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia, wtedy należy na wierzch pesto wlać trochę oleju, tyle, aby zakrył pesto. Wówczas postoi ok 2 tygodnie. Można też podzielić na małe porcje i zamrozić, ale wtedy nie dodajemy sera, należy go dodać przed użyciem. Jednak pesto jest tak pyszne, że nie postoi dłużej niż tydzień.
Uwagi:
Pesto można doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli, pieprzu. Ja nie doprawiałam bo i tak jest smaczne. Zamiast orzechów włoskich mogą być uprażone orzechy nerkowca, można dodać uprażone pestki słonecznika. Podobnie można zrobić pesto z natki pietruszki ( same listki) czy zielonego koperku.
Komentarze