Pesto ze szpinaku

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pesto można wykonać z wielu warzyw, ale to jest moje ulubione:) Idealny dodatek do makaronu, grzanek itp.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 gram świeżego szpinaku (1 opakowanie)
    50 gram włoskich orzechów rozdrobnionych
    70 gram parmezanu
    2 duże ząbki czosnku
    1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron czy rzepakowy
    podręczny blender
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dodatki

Pesto ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce umieścić szpinak, starty parmezan, olej, orzechy, zblendować. Z tej porcji mam 1 słoik po kremie nutella pysznego pesto. Można go przechowywać w lodówce do tygodnia, wtedy należy na wierzch pesto wlać trochę oleju, tyle, aby zakrył pesto. Wówczas postoi ok 2 tygodnie. Można też podzielić na małe porcje i zamrozić, ale wtedy nie dodajemy sera, należy go dodać przed użyciem. Jednak pesto jest tak pyszne, że nie postoi dłużej niż tydzień.
    Uwagi:
    Pesto można doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli, pieprzu. Ja nie doprawiałam bo i tak jest smaczne. Zamiast orzechów włoskich mogą być uprażone orzechy nerkowca, można dodać uprażone pestki słonecznika. Podobnie można zrobić pesto z natki pietruszki ( same listki) czy zielonego koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować