Pesto z rukoli i suszonych pomidorów

0 (0 ocen)

Pyszny dodatek do zapiekanek,makaronu i sałatek.

Składniki:

  • 100 g rukoli
    10-12 suszonych pomidorów z oleju
    4-5 ząbków czosnku
    5 duzych listków bazylii
    3 łyżki ziaren słonecznika,dyni, orzeszków piniowych
    1/2 szklanki oliwy lub też oleju z pomidorków
    2 łyżki startego grana padano lub parmezanu

Pesto z rukoli i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rozdrabniacza wrzucić suszone pomidory i ząbki czosnku, rozdrobnić. Następnie dodać listki bazylii oraz ziarna, ponownie rozdrobnić. Potem porcjami dodawać rukolę oraz olej, wszystko rozdrobnić. Na końcu dodać drobno starty ser i jeszcze raz włączyć rozdrabniacz aby składniki dobrze się wymieszały. Gotowe pesto przełożyć do słiczka i zalać oliwa na wierchu, można je przechowywać w lodówce ok 2 tygodni.

Komentarze

Podobne przepisy