Pesto z rukoli i słonecznika

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pesto z rukoli czyli przepyszny, lekko pikantny dodatek do pieczywa i makaronów. Wykorzystanie takiej pasty zależy już od naszej wyobraźni. Polecam wypróbować ze świeżym domowym pieczywem. Zamiast zjedzenia pajdy chleba ze smalcem , spróbuj pajdę chleba z zielonym pesto :). Na pewno Twój cholesterol będzie Ci wdzięczny ;) Fani domowego pieczywa mogą wykorzystać łyżkę pesto do ciasta na pszenne bułeczki. Amatorzy pizzy będą zaś zaskoczeni jak fantastycznie smakuje pizza z sosem pesto. Możliwości na wykorzystanie zielonej pasty jest wiele, tylko próbować i smakować .

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g rukoli
    około 3/4 szklanki pestek słonecznika
    około 100 ml dobrego oleju lub oliwy z oliwek
    1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1-2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka miodu
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Zielone pesto Pasty

Pesto z rukoli i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik krótko prażymy na suchej patelni , aby był bardziej aromatyczny
    i zostawiamy do przestygnięcia.
    Przestudzony słonecznik , rukolę, oliwę, czosnek i miód miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą
    i pieprzem. O ile zachodzi taka potrzeba można dodać oliwy.
    Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować