Pesto z rukoli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealne do kanapek, grzanek, zapiekanek, makaronu.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gram rukoli
    20 gram uprażonych pestek słonecznika
    40 gram orzechów włoskich rozdrobnionych
    2 ząbki czosnku
    50 gram parmezanu
    około 0,5 szklanki oleju
    szczypta soli i cukru
    pieprz kolorowy

Pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę, pokrojony czosnek, orzechy, pestki słonecznika starty parmezan zblendować dodając stopniowo olej. Doprawić. Gdy mamy zamiar zamrozić pesto wówczas nie dodajemy sera, dodamy go tuż przed podaniem.
    Uwagi:
    Z tej porcji był 1 słoik po dżemie.
    Pesto z rukoli ciężej się miksuje, dlatego polecam od razu dodać całość oleju.
    Smak pesto można zmienić dodając do rukoli świeże listki bazylii np. po 50 gram rukoli i bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy