Pesto z rukoli

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zielone, apetyczne pesto z rukoli, jako alternatywa klasycznego pesto z bazylii. Wyczaruj obiad w kilka chwil

  • 10 min

Składniki:

  • 4 pęczki rukoli
    1/2 szklanki oleju
    3 ząbki czosnku
    garść łuskanych pestek słonecznika
    szczypta soli
    pieprz

Pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę umyć, osuszyć. Wszystkie składniki prócz pestek umieścić w naczyniu i zblendować. Dodać słonecznik i miksować jeszcze ok 1 min.

Porady

Pestki słonecznika można zastąpić orzeszkami ziemnymi bądź pestkami z dyni. Olej można zastąpić oliwą. Nadmiar sosu można zamknąć w słoiczkach i przechowywać w lodówce. Pesto sprawdza się do wielu dań, makaronu, naleśników, mięs etc

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy