Propozycja na oryginalne, aromatyczne i ciekawe w smaku pesto z rukoli z dodatkiem kasztanów jadalnych i koziego sera. Pesto świetnie komponuje się z ryżem jaśminowym.
15 min
Składniki:
- 130 g świeżej rukoli
- 90 g kasztanów jadalnych
- 80 g koziego sera (twardego, długo dojrzewającego)
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek (extra virgin)
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
+ ryż jaśminowy
Pesto z rukolą, kasztanami i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasztany obieramy z łupin i łusek oraz delikatnie prażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
2.Ser kozi ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3.Rukolę dobrze myjemy i osuszamy.
Następnie przystępujemy do przygotowania pesto:
Do rozdrabniacza dodajemy kasztany jadalne i miksujemy. Dalej dodajemy rukolę, kozi ser, 2 ząbki czosnku i około 50 ml oliwy z oliwek - wszystko miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy pozostałą część oliwy przez cały czas miksując. Całość doprawiamy do smaku solą i dość obficie, świeżo zmielonym pieprzem.
4.Gotowe pesto podajemy, wymieszane z gorącym ryżem jaśminowym.
Komentarze