Pesto z rukolą, kasztanami i kozim serem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na oryginalne, aromatyczne i ciekawe w smaku pesto z rukoli z dodatkiem kasztanów jadalnych i koziego sera. Pesto świetnie komponuje się z ryżem jaśminowym.

  • 15 min

Składniki:

  • - 130 g świeżej rukoli
    - 90 g kasztanów jadalnych
    - 80 g koziego sera (twardego, długo dojrzewającego)
    - 2 ząbki czosnku
    - 100 ml oliwy z oliwek (extra virgin)
    - sól do smaku
    - świeżo mielony pieprz
    + ryż jaśminowy

Pesto z rukolą, kasztanami i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kasztany obieramy z łupin i łusek oraz delikatnie prażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
  • 2 2. Ser kozi ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 3 3. Rukolę dobrze myjemy i osuszamy.

    Następnie przystępujemy do przygotowania pesto:

    Do rozdrabniacza dodajemy kasztany jadalne i miksujemy. Dalej dodajemy rukolę, kozi ser, 2 ząbki czosnku i około 50 ml oliwy z oliwek - wszystko miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy pozostałą część oliwy przez cały czas miksując. Całość doprawiamy do smaku solą i dość obficie, świeżo zmielonym pieprzem.
  • 4 4. Gotowe pesto podajemy, wymieszane z gorącym ryżem jaśminowym.

    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy