Pesto z roszponki i ziaren słonecznika

4.47 (172 ocen)

  • 15 min

Propozycja na zielone, smaczne i aromatyczne pesto na bazie listków roszponki i prażonych ziaren słonecznika. Całość podkreśla wyrazisty smak sera Marble Cheddar oraz czosnku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem oraz ryżem, ale może posłużyć także jako smarowidło do kanapek.

  • 15 min

Składniki:

  • - 130 g roszponki
    - 70 g ziaren słonecznika
    - 65 g sera Marble Cheddar
    - 3 ząbki czosnku
    - 100 ml oliwy z oliwek
    - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
    - świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Pesto z roszponki i ziaren słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser Marble Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Ziarna słonecznika prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia i uwolnienia aromatu. Studzimy.
  • 2. Umyte i osuszone listki roszponki przekładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, startym Marble Cheddar, uprażonymi ziarnami słonecznika oraz około 1 łyżeczki soli himalajskiej.

    Wszystko miksujemy przez kilka sekund.
  • 3. Po tym czasie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek, doprawiamy obficie świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze przez chwilę miksujemy.

    Pesto świetnie komponuje się z makaronem, ryżem oraz kaszą pęczak.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować