Pesto z prażonymi orzeszkami sojowymi

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na zdrowe, pyszne i niezwykle aromatyczne pesto, doskonałe do makaronu. Pesto jest pełne smaków, a niezwykłości dodaje mu smak prażonych orzeszków sojowych i wędzonego sera.

  • 15 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki świeżych listków bazylii
    - 30 g prażonych orzeszków sojowych
    - 20 g orzechów nerkowca
    - 40 g wędzonego żółtego sera
    - 2 ząbki czosku
    - około 70 ml oliwy z oliwek
    - około 0,5 łyżeczki soli
    - pieprz czarny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Przetwory Pesto

Pesto z prażonymi orzeszkami sojowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nerkowce prażymy na delikatnie złoty kolor- studzimy.

    Wędzony żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Umyte i osuszone listki bazylii rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia i dodajemy do nich prażone orzeszki sojowe, uprażone orzechy nerkowca, 2 ząbki czosnku, stary ser oraz 2 łyżki oliwy z oliwek i wszystko miksujemy chwilę za pomocą blendera (nie za długo, aby nie powstała jednolita papka).

    Następnie do naczynia powoli dolewamy pozostałą oliwę z oliwek przez cały czas miksując - już na mniejszych obrotach. Na koniec pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Podajemy z gorącym makaronem, ugotowanym al dente. Pesta nie podgrzewamy, gdyż listki bazylii mogą nabrać gorzkiego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować