Pesto z pietruszki i czosnku niedźwiedziego z orzechami nerkowca i słonecznikiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W moim domu jemy bardzo dużo pietruszki, dodaję ją praktycznie do większości dań. Tym razem przygotowałam pesto. Pyszne i przede wszystkim zdrowe. Takie pesto to świetny pomysł jako pasta do kanapek, dodatek do makaronu lub baza do sosu.
Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Takie pesto to skarbnica witamin niezbędnych dla naszego organizmu.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 40 g natki pietruszki,
    ok. 10 g czosnku niedźwiedziego ( suszonego lub świeżego),
    20 g orzechów nerkowca.
    10 g słonecznika łuskanego,
    30 g startego sera parmezan (grana padano, pecorin),
    ząbek czosnku,
    4-5 łyżek oliwy z oliwek,
    sok ½ średniej cytryny,
    sól, świeżo zmielony pieprz do smaku, pieprz cayenne,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem Pasty

Pesto z pietruszki i czosnku niedźwiedziego z orzechami nerkowca i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę myjemy i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy przy pomocy blendera, jeżeli jest zbyt gęste dodajemy jeszcze trochę oliwy, pesto powinno być trochę oleiste (zależy też to od naszych upodobań), przyprawiamy do smaku według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować