Pesto z pietruszki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pesto z pietruszki, w sumie nic wielkiego ale jak się okazuje jest to niezwykle pyszny dodatek do kanapek, makaronów, sałatek.

  • 15 min

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki prażonego słonecznika
    2 łyżki prażonego sezamu
    1 łyżke soku z cytryny
    50/80ml oliwy z oliwek
    sól
    pieprz

Pesto z pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pesto z pietruszki 1. W pojemniku blendera umieszczamy posiekaną natkę, rozdrobniony czosnek, słonecznik, sezam, sok z cytryny i połowę oliwy z oliwek. Blendujemy. Dolewamy kolejną porcję oliwy w ilości 1/2 z pozostałej części. Blendujemy. Pesto nie może być za suche i zbyt płynne. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy