Pesto z orzechami i bazylią

0 (0 ocen)

  • 15 min

moje ulubione, błyskawiczne pesto

  • 15 min

Składniki:

  • Pęczek bazylii
    15 orzechów włoskich
    Ząbek czosnku
    Oliwa z oliwek
    Opakowanie tartego parmezanu
    Sok z plasterka cytryny
    Sól, pieprz

Pesto z orzechami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W międzyczasie wyciągamy malakser bądź bled ner i wrzucamy do niego bazylię, orzechy, czosnek i wlewamy troszkę oliwy i wyciskamy sok z plasterka cytryny aby łatwiej było rozdrobnić bazylię i zachować intensywny zielony kolor. Kiedy bazylia połączy się z orzechami dodajemy ser i pomału dolewamy oliwy ( u mnie 1/3 szklanki) tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
    Makaron odcedzamy i łączymy z Pesto, podajemy od razu i cieszymy się wolnym od kuchni dniem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy