pesto z oliwek i rukoli

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybki sos idealny do makaronu, zapiekanek oraz ryb i drobiu.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 garści rukoli
    garść zielonych, drylowanych oliwek
    łyżka pestek słonecznika
    10 dag twardego sera, ja użyłam grana padano
    pieprz czerwony
    sól morska do smaku
    olej smakowy z pomidorami, czosnkiem i bazylią, ja użyłam "Kujawskiego"

Pesto z oliwek i rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy stopniowo dolewając olej do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.

    Podajemy z makaronem, zapiekankami lub jako dodatek do drobiu lub ryb.

Porady

Jeśli nie mamy oleju smakowego możemy użyć oliwy lub ulubionego oleju.

Komentarze

Podobne przepisy