Moja wiosenna propozycja lekkiego, pełnego witamin pesto, idealnego zarówno na kanapki jak i do makaronu - najlepiej pełnoziarnistego
10 min
Składniki:
liście z 1 pęczka rzodkiewki
1 ząbek czosnku
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
3 łyżki startego parmezanu
100 ml oleju rzepakowego (lub oliwy jak kto woli)
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz
Do podania:
3 – 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego z ziarnami
Kilka rzodkiewek
Kiełki rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki na pieczywie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do blendera wkładamy liście rzodkiewki dokładnie opłukane i osuszone, dodajemy pokrojony czosnek, uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i dyni, starty parmezan, sok z cytryny oraz olej rzepakowy i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej , gładkiej masy. Podajemy na pieczywie pełnoziarnistym z plasterkami rzodkiewki i posypane kiełkami rzodkiewki.
Komentarze