Pesto z greckiej bazylii z gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pesto - coś, co w kuchni kocham najbardziej :) Tym razem postawiłam na połączenie bardzo wyrazistych smaków greckiej bazylii drobnolistnej o mocnym i pikantnym smaku z serem pleśniowym gorgonzola o ostrej, grzybowo - pikantnej nucie. Oba składniki idealnie ze sobą współgrają :)

  • 20 min

Składniki:

  • - 2 drzewka greckiej bazylii drobnolistnej
    - 50 g sera gorgonzola
    - 50 g orzechów nerkowca
    - około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - 3 ząbki czosnku
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku

Pesto z greckiej bazylii z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nerkowce delikatnie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na mniejsze kawałki. Gorgonzolę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a gdy mamy bardziej miękki kawałek to wystarczy, że pokruszymy go w dłoniach.
  • 2. Listki bazylii, czosnek, pokruszone orzechy i gorgonzolę przekładamy do rozdrabniacza, zalewamy całość oliwą z oliwek i miksujemy wszystko dla dobrego połączenia i odpowiedniego rozdrobnienia składników (nie za długo). Pesto doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy