Pesto z czosnku niedźwiedziego na oliwie z oliwek

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli ktoś tylko ma dostęp do świeżych liści czosnku niedźwiedziego polecam zrobić samodzielne szybkie pesto, takie pesto wykorzystuję do wszystkiego, jest bardzo zdrowe. Ja mam całe pole do popisu ekologicznego czosnku, ale to już ostatnie dni na zrobienie bo czosnek zaczyna wypuszczać kwiaty.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 spore garście czosnku niedźwiedziego (listki)
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki soli morskiej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pesto

Pesto z czosnku niedźwiedziego na oliwie z oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pesto 1. Liście przebieramy i myjemy.
  • pesto 2. Do kielicha wlewamy oliwę, sól oraz po trochę liści, miksujemy do jednolitej konsystencji.
  • 3. Do wyparzonych słoiczków przekładamy pesto, zalewamy łyżeczką oliwy i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce lub ciemnej piwnicy.

Porady

Uwaga liście czosnku łatwo pomylić można z liściem konwalii trującej, dlatego zawsze przed zerwaniem trzeba powąchać czy roślina pachnie czosnkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować