Pesto rosso

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pesto rosso (czerwone pesto sycylijskie), czyli pesto z suszonych pomidorów.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 200-250 g suszonych pomidorów
    · łyżka kaparów
    · pęczek bazylii
    · sól do smaku
    · 1-2 ząbki czosnku
    · filety z jednego średniej wielkości pomidora
    · szczypta cukru
    · dwie garście ulubionych orzechów podprażonych na patelni - ja wybrałam pistacje
    · oliwa - warto wykorzystać tą spod suszonych pomidorów

Pesto rosso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W malakserze miksujemy wszystkie składniki, regulując konsystencję pesto ilością dodanej oliwy. Pesto można doprawić również odrobiną suszonego oregano oraz sokiem z cytryny. Można również dodać parmezanu- ja z niego zazwyczaj rezygnuję, a dodaję już do gotowej potrawy, w której wykorzystuję pesto.

    Smacznego!

Porady

Idealne jako dodatek do pieczywa, ryb, makaronów, chudego mięsa.

Komentarze

Podobne przepisy