pesto pietruszkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Natka pietruszki jest wyśmienitą przyprawą, która nie tylko podkreśla smak potraw, ale też zawiera wiele cennych minerałów. Tak przygotowane pestojest idealne do gorącego makaronu jak również jako dresing do warzyw, chipsów i mięs. Wspaniałe na ciepłą chrupiącą grzankę

  • 20 min

Składniki:


  • pęczek natki pietruszki
    1 ząbek czosnku ( lub wg gustu)
    szczypta soli, pieprzu
    garść orzeszków nerkowców lub ziaren słonecznika, dyni, orzeszków niesolonych
    3-4 łyżki tartego parmezanu
    1/2 szklanki oliwy z oliwek

Pesto pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pesto pietruszkowe 1. Do blendera włożyć umytą natkę pietruszki, przecisnąć czosnek szczyptę soli i pieprzu i uprażone wcześniej na patelni orzeszki, parmezan i oliwę i zmiksować żeby składniki się dobrze zmieszały.
    Gotowe do spożycia.
  • pesto pietruszkowe 2. Wkładając porcje do słoiczka możemy zapasteryzować i przetrzymać w lodówce jakis czas.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy