Pesto miętowo - bazyliowe z owczym serem

5 (165 ocen)

  • 15 min

Propozycja na smaczne, bardzo wyraziste w smaku pesto miętowo - bazyliowe z dodatkiem owczego, delikatnie pikantnego sera Mazuriano. Całość świetnie komponuje się z makaronem penne lub tagliatelle.

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 drzewka świeżej bazylii
    - 1 pęczek świeżej mięty
    - 80 g owczego sera Mazuriano
    - 80 g orzechów nerkowca
    - 2 - 3 ząbki czosnku
    - 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - pieprz
    - sól morka
    - szczypta cukru brzozowego (ksylitolu)
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Pesto miętowo - bazyliowe z owczym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser owczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a orzechy nerkowca prażymy na patelni i studzimy.
  • 2. Do rozdrabniacza wkładamy umyte oraz osuszone listki bazylii i mięty, 3 ząbki czosnku, starty ser owczy, ostudzone orzechy nerkowca oraz dolewamy około 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach do delikatnego rozdrobnienia składników.
  • 3. Następnie dodajemy sól, szczyptę cukru brzozowego (ksylitolu), czarny, grubo mielony pieprz oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko jeszcze raz przez chwilą miksujemy na wysokich obrotach.

    Gotowe pesto podajemy z gorącym makaronem, ugotowanym al dente.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* jeśli chcemy zostawić pesto na kolejne dni, wystarczy, że włożymy je do słoiczka, skropimy wierzch oliwą z oliwek, zakręcimy i włożymy do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować