pesto marchewkowe

0 (0 ocen)

Pesto marchewkowe z dodatkiem czarnych oliwek oraz parmezanu.

Składniki:

  • składnik na 4 słoiki po 750 ml:
    pół kg marchwi
    plasterek świeżego imbiru
    2 ząbki czosnku
    pół szklanki oleju rzepakowego
    100 g parmezanu lub innego twardego sera
    100 g czarnych oliwek bez pestek
    sól, pieprz i cukier do smaku

Pesto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i również kroimy.
  • 2. Marchewkę, czosnek oraz imbir obsmażamy na 2-3 łyżkach oleju, aż marchewka zmięknie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Do malaksera przekładamy wystudzoną marchewkę, ser i oliwki. Dolewamy olej (50 ml) i miksujemy na gładką masę. Opcjonalnie doprawiamy do smaku.
  • 4. Sosem napełniamy słoiki i dopełniamy olejem tak, aby wierch był całkowicie przykryty. Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce około 2-3 tygodni.

Porady

Pesto marchewkowe dodajemy do makaronów, drobiu, ryb, zapiekanek lub kanapek. Jeśli lubimy pikantne sosy można dodać papryczkę chili lub peperoncini.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy