Pesto marchewkowe z dodatkiem czarnych oliwek oraz parmezanu.
Składniki:
składnik na 4 słoiki po 750 ml:
pół kg marchwi
plasterek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
pół szklanki oleju rzepakowego
100 g parmezanu lub innego twardego sera
100 g czarnych oliwek bez pestek
sól, pieprz i cukier do smaku
Pesto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i również kroimy.
2.Marchewkę, czosnek oraz imbir obsmażamy na 2-3 łyżkach oleju, aż marchewka zmięknie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Do malaksera przekładamy wystudzoną marchewkę, ser i oliwki. Dolewamy olej (50 ml) i miksujemy na gładką masę. Opcjonalnie doprawiamy do smaku.
4.Sosem napełniamy słoiki i dopełniamy olejem tak, aby wierch był całkowicie przykryty. Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce około 2-3 tygodni.
Porady
Pesto marchewkowe dodajemy do makaronów, drobiu, ryb, zapiekanek lub kanapek.
Jeśli lubimy pikantne sosy można dodać papryczkę chili lub peperoncini.
Komentarze