Pesto bazyliowo-szpinakowe z pieczonym homarem i ślimaki, podawane z opiekaną bagietką

5 (1 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zrobione przez Magdę nie tuczy, czyli mój autorski sposób na romantyczną kolację

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pesto bazyliowo-szpinakowe:
    bazylia z jednej doniczki,
    2 garści świeżego szpinaku,
    2 ząbki czosnku,
    łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych,
    trochę świeżo starego parmezanu,
    oliwa z oliwek według uznania,
    garść pistacji,
    makaron z semoliny typu spaghetti.

    Owoce morza:
    jeden mrożony homar,
    mrożone ślimaki,
    pół kostki miękkiego masła,
    4 ząbki czosnku,
    pęczek pietruszki,
    sól,
    bagietka.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pesto bazyliowo-szpinakowe z pieczonym homarem i ślimaki, podawane z opiekaną bagietką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Homara wyjmujemy z zamrażalnika około 10 godzin przed podaniem, żeby powoli się rozmroził. Po rozmrożeniu, przekrajamy go na pół i czyścimy. Ślimaki obgotowujemy w osolonej wodzie. Pietruszkę z czosnkiem i solą siekamy. Dodajemy do miękkiego masła i razem mieszamy. Połówki homara smarujemy masłem pietruszkowym. Muszle ślimaka wypełniamy również masłem pietruszkowym. Bagietke kroimy na kromki. Wszystko pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i bledujemy. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i dodajemy pesto. Makaron z pesto mieszamy chwilkę na ogniu. Gotowe pesto ozdabiamy liśćmi bazyli. Danie podajemy z dobrym winem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Homar Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować