Zrobione przez Magdę nie tuczy, czyli mój autorski sposób na romantyczną kolację
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Pesto bazyliowo-szpinakowe:
bazylia z jednej doniczki,
2 garści świeżego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych,
trochę świeżo starego parmezanu,
oliwa z oliwek według uznania,
garść pistacji,
makaron z semoliny typu spaghetti.
Owoce morza:
jeden mrożony homar,
mrożone ślimaki,
pół kostki miękkiego masła,
4 ząbki czosnku,
pęczek pietruszki,
sól,
bagietka.
Pesto bazyliowo-szpinakowe z pieczonym homarem i ślimaki, podawane z opiekaną bagietką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Homara wyjmujemy z zamrażalnika około 10 godzin przed podaniem, żeby powoli się rozmroził. Po rozmrożeniu, przekrajamy go na pół i czyścimy. Ślimaki obgotowujemy w osolonej wodzie. Pietruszkę z czosnkiem i solą siekamy. Dodajemy do miękkiego masła i razem mieszamy. Połówki homara smarujemy masłem pietruszkowym. Muszle ślimaka wypełniamy również masłem pietruszkowym. Bagietke kroimy na kromki. Wszystko pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i bledujemy. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i dodajemy pesto. Makaron z pesto mieszamy chwilkę na ogniu. Gotowe pesto ozdabiamy liśćmi bazyli. Danie podajemy z dobrym winem.
Komentarze