Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny zielony sos, który pasuje do sałatek, makaronów, wędlin, serów, ryb … i można by tu wymieniać w nieskończoność. Ja uwielbiam go z pomidorami i białym serkiem. Często robię pesto na świeżo, a gdy mam nadmiar ziół przetwarzam do słoiczków na później.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 garście bazylii,
    - pęczek natki pietruszki,
    - 200g łuskanych ziaren słonecznika,
    - sól do smaku,
    - 3 ząbki czosnku,
    - oliwa z oliwek.

Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bazylię, pietruszkę, słonecznik, czosnek i sól umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy pulsacyjnie do momentu uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
    Dodajemy oliwę i ponownie krótko miksujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Pesto wkładamy do małych słoiczków (3-4), ubijamy łyżką, na wierzch wlewamy jeszcze około 2 łyżek oliwy, by przykryła pesto, zakręcamy i pateryzujemy około 10 min.

Porady

Przed podaniem do pesta możemy dodać starty parmezan.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy