Pesto bazyliowe klasyczne

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pesto idealne. Nie za czosnkowe, z wyraźnym smakiem oliwy, parmezanu, bazylii. Pyszne, smakujące latem.... i Włochami :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - orzeszki piniowe: 60 gramów
    - bazylia: 1 pęczek
    - parmezan: 100 gramów
    - oliwa z oliwek: 150 mililitrów
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pesto bazyliowe klasyczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pesto bazyliowe klasyczne 1. Z pęczka bazylii oberwać same listki, bez łodyżek. Parmezan utrzeć na tarce, czosnek obrać z łupinek. Orzeszki piniowe podprażyć chwilkę na suchej patelni, do momentu aż zrobią się lekko beżowe.
  • Pesto bazyliowe klasyczne 2. Do moździeża wrzucić bazylię, czosnek, orzeszki i ucierać dodając po trochu oliwę i sól do smaku- do momentu aż powstanie gęsta pasta o zniewalającym smaku. Jeśli jest za gęsta, można dodać łyżkę przegotowanej wody.
    Można też ułatwić sobie pracę miksując wszystkie składniki w malakserze- z wyczuciem ,trzeba uważać żeby pesto nie przemieniło się jednolity mus.
  • Pesto bazyliowe klasyczne 3. Pesto smakuje pysznie wymieszane z makaronem, ze świeżym chlebem lub bagietką , jako dodatek do mięsa ... możliwości jest mnóstwo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Domowe pesto bazyliowe

To może cię zainteresować