Pesto bazyliowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne domowe pesto.

  • 20 min

Składniki:

  • bazylia (1 mała doniczka)
    2 łyżki orzeszków pinii
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżki utartego parmezanu
    ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
    sól, pieprz czarny do smaku

Pesto bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, przesypać na talerz aby ostygły.
    Zmiksować bazylię, orzeszki, czosnek, parmezan, sok z cytryny i oliwę na gładką masę lub utrzeć w moździerzu (wersja dla cierpliwych).
    Jeśli składniki nie będą chciały się zmiksować dodać jeszcze trochę oliwy.
    Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.
    Jeśli pesto nie jest przeznaczone bezpośrednio do zjedzenia, należy je przełożyć do wyparzonego słoiczka, zalać oliwą i przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy