Pesto

  • wyświetlono: 279 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zwykle podaję je w najprostszej wersji z dobrej jakości makaronem, ponieważ nie chcę by inne składniki dania zdominowały jego smak. Ale zdarza się też

Mat96UK
  • 25min

Składniki


* 40 g liści bazylii

* 60 g rukoli

* 50 g startego parmezanu

* 30 g orzeszków piniowych

* 25 g pistacji

* 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe)

* ok 80 - 100 ml oliwy

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1/2 łyżeczki soli (ewentualnie więcej, do smaku)

Sposób przygotowania przepisu:

Pesto

  • 1. Orzeszki i pistacje przekładamy na blachę, wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut.

    W misie blendera umieszczamy lekko przestudzone orzechy, sól, pokrojony na kilka kawałków czosnek, parmezan, bazylię i rukolę. Miksujemu do chwili rozdrobnienia a następnie dodajemy sok z cytryny i stopniowo oliwę (pesto nie może być suche). Gotowe pesto przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka, wierzch polewamy łyżką oliwy i przechowujemy w lodówce.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

image-0dl1ea3

Dodane przez: ewuska2016

Pesto z liści rzodkiewki

zamiast wyrzucać liście z rzodkiewki...

image-14tjppb

Dodane przez: viki2903

pesto pietruszkowe

bardzo dobra pasta nie tylko do...

Pesto z buraczków

Dodane przez: majkahsm

pesto buraczkowe

Czy buraki mogą dobrze smakować...

image-0us3b4f

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

PESTO z PAPRYKĄ i RICOTTĄ (PESTO alla CALABRESE)

Pesto z regionu Kalabria. Idealne...

pesto pietruszkowe

Dodane przez: chilijemy

pesto pietruszkowe

Natka pietruszki jest wyśmienitą...

Pesto z rukoli

Dodane przez: Lenka Syrenka

Pesto z rukoli

Zielone, apetyczne pesto z rukoli,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE