Pierogi z ziemniakami i kuskus

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu pierogi, a do tego bardzo smaczne i syte zapraszam po przepis.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszenne
    1 jajko
    1/2 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    3 łyżki oleju
    Farsz:
    1/2 szklanki kaszy kuskus
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    laska kiełbasy np. Toruńskiej (około 300 g)
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami i kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie je tłuczemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Kaszę zalewamy wrzątkiem około 1/2 cm wody nad kaszą. Zostawiamy pod przykryciem na 5 minut.
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oliwie zdejmujemy z patelni i dodajemy do ziemniaków. Na pozostały olej wrzucamy pokrojoną również w kostkę kiełbasę i smażymy dobrze ją podpiekając.
  • 4. Wszystkie składniki (kaszę, ziemniaki, cebulę, kiełbasę, cebulę) mieszamy ze sobą. Na końcu solimy i pieprzymy do smaku. Smak tych pierogów powinien być lekko ostry.
  • 5. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto.
    Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wykrawamy krążki, na każdy układamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.
    Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia.

Porady

Moja ulubiona propozycja podania to podsmażone na oleju z kwaśną śmietaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować