Perliczka z selerem i porem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna perliczka, którą dopiero odkryłam niedawno. Zrobiłam ją z farszem z selera i pora, dodałam boczku bo perliczka jest chuda. Bardzo lubię farsze warzywne i do obiadu zastępują mi one ziemniaki.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 perliczka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka czubricy czerwonej
    pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    5 łyżek oleju rzepakowego



    farsz:
    2 selery średnie
    1 por biała część
    20 dkg boczku wędzonego
    1/2 szklanki octu jabłkowego
    5 gałazek mięty
    masło klarowane
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Perliczka z selerem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Perliczkę myję, osuszam. Do miseczki przekładam sól, pieprz, czubricę, majeranek, olej i mieszam. Marynatą smaruję perliczkę z wierzchu i w środku. Odstawiam na noc do lodówki w pojemniku zamkniętym. Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym.Dodaję obraną i startą seler na tarce jarzynowej. Przesmażam dalej, i wlewam ocet jabłkowy. Duszę dalej. Boczek kroję i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do selera, doprawiam solą, pieprzem. Perliczkę nadziewam farszem, wstawiam do brytfanny na dno której wylewam odrobinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Perliczka Por Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (169 ocen)

Perliczka pieczona w rękawie

4.48 (169 ocen)

Perliczka pieczona w rękawie

luna19 dzikie ptactwo 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować