Perliczka pieczona z szynką parmeńską,boczkiem i jabłkami

4.5 (157 ocen)

Perliczka nadziana jabłkiem , otulona boczkiem i szynką parmeńską (staropolskim zwyczajem).Danie na wyjątkowe okazje

Składniki:

  • 1 perliczka
    pół szklanki białego wina (wytrawne)
    1 jabłko
    plasterki szynki parmeńskiej
    plasterki boczku(wędzonego)
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka tymianku (świeży)
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Perliczka pieczona z szynką parmeńską,boczkiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Perliczkę umyć ,a następnie osuszyć,lekko przesmarować oliwą natrzeć solą i pieprzem(także od środka)
  • ... 2. Jabłko pokroić w kostkę wymieszać z majerankiem ,tymiankiem i odrobiną oliwy.
  • ... 3. Faszerować jabłkiem z przyprawami.
  • ... 4. Zabezpieczyć wykałaczką perliczkę tak żeby nadzienie nie wypadło podczas pieczenia .
    Owinąć perliczkę szynką,boczkiem i owinąć nitką by szynka i boczek nie odpadł podczas pieczenia
  • ... 5. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub na brytfankę i wlać na dno wino
    Piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni między 80 a 90 minut w termoobiegu.Co około 20 minut perliczkę trzeba polać lub posmarować pędzelkiem sosem który się z niej wytopił
    Warto sprawdzać czy danie nie jest gotowe już około 20 minut przed podanym czasem pieczenia - najlepiej wbić w mięso wykałaczkę - powinna lekko wchodzić po przebiciu się przez chrupiącą skórkę
    Szynka parmeńska może się całkiem wysuszyć, nie trzeba się tym przejmować - jest tutaj po to, żeby oddać aromatu perliczce

Porady

Zamiast szynki parmeńskiej można użyć wędzonego boczku.Jeśli zostanie jabłkowe nadzienie można je poukładać w koło perliczki na brytfankę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować