Jest to danie bezmięsne, z dużą ilością warzyw, można powiedzieć, że jedno garnkowe i robi się prawie samo, a jak robi się prawie samo to musi być moim ulubionym :)
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 osoby:
1/2 dużej marchewki
1/2 korzenia pietruszki
1/2 niewielkiej główki cebuli
1 nie duża cukinia
5-6 pieczarek
kilka różyczek brokuła
mała puszka mieszanki meksykańskiej
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/3 szkl wody
1 łyżeczka warzywka np. domowej roboty
sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka
około 150 gr nieugotowanego makaronu penne
oliwa do smażenia
Pennne z sosem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na oliwie przesmażam cebulkę pokrojoną w piórka. Dodaje obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Solę je i pieprzę i przesmażam z 10 minut.
2. Resztę warzyw oprócz brokuła i mieszanki meksykańskiej, kroję w kostkę i dodaję do pieczarek.
Brokuł obgotowuje w osolonej wodzie przez 2 minutki i dodaje od razu do warzyw.
Kiedy widzę że zaczyna robić się sucho na patelni podlewam całość wodą, troszkę solę, pieprzę, dodaję po szczypcie papryk oraz warzywko. Przykrywam pokrywką i duszę co jakiś czas mieszając.
3. W tym czasie gotuje makaron według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec duszenia kiedy warzywa są już prawie miękkie dodaje mieszankę meksykańską, mieszam, sprawdzam smak oraz dodaje koncentrat pomidorowy i czekam aż całość ładnie się połączy i utworzy fajny sosik. Możemy dodać też troszkę słodkiej śmietanki ale nie jest to konieczne, a i jeśli macie zaufanie do swoich kuchenek i patelni to nie musicie co chwilkę sprawdzać czy aby się nie przypala, ja nie mam i dlatego często zaglądam pod pokrywkę ;)
Gotowy sos wykładamy na jeszcze ciepły makaron. Smacznego !!!
Komentarze