Penne z sosem słodko-pikantnym z morelami i odrobiną chili

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie danie z makaronu, idealne dla amatorów ostrych smaków. Połączenie chili i słodkich moreli smakuje wyśmienicie.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 200 g makaronu penne
    2) 3 średnie cebule
    3) papryczka chili
    4) 5 pomidorów
    5) 2 szklanki bulionu warzywnego
    6) 200 g suszonych moreli
    7) 2 łyżki pokrojonych zielonych oliwek
    8) 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
    9) 5 gwiazdek anyżu
    10) sól
    11) pieprz
    12) chili
    13) natka pietruszki do dekoracji
    14) oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Penne z sosem słodko-pikantnym z morelami i odrobiną chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i papryczkę chili kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie wlewamy bulion warzywny i chwilę gotujemy.
  • 2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i razem z anyżem dodajemy do bulionu i gotujemy około 20 minut.
  • 3. Suszone morele kroimy na pół i razem z oliwkami dodajemy do sosu pod koniec gotowania.
  • 4. Na koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i chili.
  • 5. W międzyczasie makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  • 6. Na talerzach układamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem i dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Chili Makaron Morele Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować