Penne z pieczarkami i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

To danie zrobiłam na szybko z braku pomysłu.:).

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
    5-6 dużych pieczarek
    1 mała lub średnia cebula
    szczypiorek
    sól i pieprz
    2 łyżki masła

    Na sos:
    mały jogurt naturalny
    ulubione zioła

Penne z pieczarkami i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
    Cebulę drobno kroimy w piórka i przesmażamy chwilę na maśle.
    Następnie dodajemy pieczarki i dusimy. Kiedy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.

    W tym czasie przygotowujemy sos: w małej miseczce mieszamy jogurt z ulubionymi ziołami (u mnie był to czosnek i szczypta drobno posiekanego koperku). Odstawiamy na chwile do lodówki.

    Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.

    Gdy makaron jest już al dente, odcedzamy go z wody i dodajemy do pieczarek z cebulą. Wszystko razem mieszamy i chwilę dusimy.
    Przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy sosem.
    Smacznego! :).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy