50 dag świeżego szpinaku,
filet z kurczaka,
250 g makaronu penne,
30 dag sera żółtego,
20 g masła
gałka muszkatołowa,
cytryna,
4 ząbki czosnku,
sól i pieprz,
kostka rosołowa,
przyprawa do drobiu,
5 łyżek oleju;
Penne z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, zalać olejem i posypać przyprawą.
2.Kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez użycia oleju (kurczak jest już nim nasączony). Smażyć do uzyskania złocistego koloru.
3.Makaron penne ugotować al. dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
4.Listki szpinaku (bez ogonków) zblanszować we wrzątku i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek dodać szpinak i smażyć 5 min mieszając, pod koniec smażenia skropić cytryną, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Komentarze