Penne z kurczakiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

zdrowo i smacznie

Składniki:

  • 50 dag świeżego szpinaku,
    filet z kurczaka,
    250 g makaronu penne,
    30 dag sera żółtego,
    20 g masła
    gałka muszkatołowa,
    cytryna,
    4 ząbki czosnku,
    sól i pieprz,
    kostka rosołowa,
    przyprawa do drobiu,
    5 łyżek oleju;

Penne z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, zalać olejem i posypać przyprawą.
  • 2. Kurczaka smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez użycia oleju (kurczak jest już nim nasączony). Smażyć do uzyskania złocistego koloru.
  • 3. Makaron penne ugotować al. dente w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.
  • 4. Listki szpinaku (bez ogonków) zblanszować we wrzątku i pokroić na mniejsze kawałki.  Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek dodać szpinak i smażyć 5 min mieszając, pod koniec smażenia skropić cytryną, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Porady

Przed podaniem posypać żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy