Penne z kremowym sosem śmietanowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis ten to moja własna inwencja twórcza - danie dobre dla osób które lubią dobrze zjeść a nie chcą się przy tym napracować.

  • 20 min

Składniki:

  • - 400ml śmietany 30% (kremówka w dużym kubeczku)
    - 2 serki topione (najlepiej śmietankowe)
    - 1 brokuł (około 0,5kg w zupełności wystarczy)
    - 10 plasterków chudej szynki
    - 30 dag pieczarek
    - 1 mała cebula
    - sól, pieprz
    - makaron penne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne z kremowym sosem śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podziel na małe, dość drobne bukieciki i dokładnie umyć. Następnie wrzucamy je do osolonej, wrzącej wody i gotujemy do miękkości przez około 15 minut
  • 2. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki, podobnie jak cebulę. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy cebulę i gdy się zeszkli wrzucamy pieczarki. Podsmażamy przez około 15-20minut pilnując aby się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy wody.
  • 3. Szynkę kroimy w krateczkę.
  • 4. Na osobnej patelni wylewamy kremówkę i dodajemy serki. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając mieszając. Gdy serek się całkowicie rozpuści, dodajemy brokuły, pieczarki i szynkę. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, mieszając aby się nie przypalało. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  • 5. Sos jest gotowy - wystarczy polać nim makaron i można śmiało zasiadać do stołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron penne Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować