Penne z kremowym sosem śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podziel na małe, dość drobne bukieciki i dokładnie umyć. Następnie wrzucamy je do osolonej, wrzącej wody i gotujemy do miękkości przez około 15 minut
2.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki, podobnie jak cebulę. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy cebulę i gdy się zeszkli wrzucamy pieczarki. Podsmażamy przez około 15-20minut pilnując aby się nie przypaliła, w razie potrzeby dolewamy wody.
3.Szynkę kroimy w krateczkę.
4.Na osobnej patelni wylewamy kremówkę i dodajemy serki. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając mieszając. Gdy serek się całkowicie rozpuści, dodajemy brokuły, pieczarki i szynkę. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, mieszając aby się nie przypalało. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
5.Sos jest gotowy - wystarczy polać nim makaron i można śmiało zasiadać do stołu.
Komentarze