Penne z korzennym ragut z kaczki i prawdziwków

0 (0 ocen)

  • 25 min

W tym daniu Zachód spotyka Bliski Wschód. Aromatyczne kawałki kaczki zanurzone są w typowo włoskim sosie. Ta oryginalna potrawa może z powodzeniem znaleźć się na naszych stołach podczas świąt jako alternatywa dla tradycyjnej pieczonej kaczki.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu penne
    250 g piersi z kaczki
    po małej szczypcie suszonych przypraw: kolendry, cynamonu, imbiru, majeranku, pieprzu
    2 goździki
    listek laurowy
    1 marchew
    1 łodyga selera naciowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    200 g krojonych pomidorów z puszki
    25 g suszonych prawdziwków
    5 łyżek tartego parmezanu
    20 g masła
    3 łyżki oliwy
    pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ragu

Penne z korzennym ragut z kaczki i prawdziwków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ragut z kaczki 1. Przyprawy korzenne mieszamy, dodajemy zmiażdżone w moździerzu goździki i sól. Kaczkę kroimy w droną kostkę i obtaczamy w przyprawach – odstawiamy na chwilę.

    Namaczamy grzyby w 250 ml ciepłej wody a w tym czasie podsmażamy posiekane warzywa w rondlu z oliwą i rozgniecionymi ząbkami czosnku ( ok. 5 minut).

    Do garnka wrzucamy mięso kaczki, odsączone grzyby i dolewamy czerwone wino. Kiedy odparuje, dodajemy pomidory, szczyptę soli, liść laurowy i płyn pozostały po moczeniu grzybów. Gotujemy ok 20 minut.

    Makaron gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie, odcedzamy i wrzucamy do ragout. Dodajemy tarty parmezan i masło. Mieszamy i podajemy na gorąco, ozdabiając danie płatkami parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować