Penne z kolorową papryką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Uwielbiam makarony, za to że są takie smaczne i bardzo szybko się je robi.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 papryka żółta
    400g makaronu penne
    80 ml (1/3 szklanka) oliwy oliwek
    2 łyżki słodkiego sosu chili
    1 łyżka czerwonego octu winnego
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanej pietruszki
    250 g pomidorków koktajlowych
    ser parmezan do posypania
    1 średni filet z kurczaka
    przyprawa do kurczaka, sól, pieprz czarny świeżo mielony
    2 łyżki oliwy z oliwek

Penne z kolorową papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Penne z kolorową papryką 1. Pokroić paprykę na duże płaskie kawałki, oczyścić z nasion. Ułożyć kawałki skórą do góry w nagrzanym piekarniku i piec przez ok 8-10 minut, albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć. Następnie podpieczoną paprykę przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę i pokroić miąższ na długie, cienkie paski.
    Filet z kurczaka pokroić na długie cienkie paski, posypać przyprawą do kurczaka i dwoma łyżkami oliwy i podsmażyć na patelni.
    Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie i polewamy wcześniej przygotowanym sosem

Komentarze

Podobne przepisy