Penne z grilowanymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Bakłażan pokrojony w plastry grubości 2 cm na 30 minut moczyć w osolonej zimnej wodzie, w ten sposob pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grilujemy na patelni ( polecam jak najbardziej w okresie zimowym dostępne patelnie grilowe ) z odrobiną oliwy z oliwek, aż uzyskają charakterytyczne dla grilowania paski.
2.Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedzamy
3.Grilowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i suszonymi pomidorami w proszku. Buon appetito!
Komentarze