Penne z fasolką i mięsem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Co zrobić na obiad w takie pochmurne, deszczowe dni, gdzie nawet wstać z wyra się nie chce, a przewracanie się z boku na bok wydaje się mega wyzwaniem? Było tak dzisiaj, oby jutra nie było w taki sposób. I powstał makaron...wszak pyszny

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
    250 g mięsa mielonego wołowego
    150 g fasolki szparagowej
    1 cebula
    1 marchew (średniej wielkości)
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka curry
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    natka pietruszki
    cukier
    sól, pieprz

Penne z fasolką i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgonie z przepisem zawartym na opakowaniu.

    Posiekaną cebulę, pokrojoną na kawałki fasolkę, startą marchewkę oraz mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min.

    Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy by pokrył się sosem, posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy