Penne z dynią i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekkie, zdrowe i sycące danie z dużą ilością warzyw. Każdy znajdzie coś dla siebie, mięsożercy kurczaka, roślinożercy warzywa, i jeszcze miłośnicy makaronu. Zapewniam że patelnia pachnie, jeszcze lepiej smakuje.

  • 40 min

Składniki:

  • 70 dkg dyni
    1 cebula biała
    1 papryka zielona
    2 marchewki
    10 dkg makaronu penne
    1/2 łyżeczki przyprawy greckiej
    olej

    kurczak marynata:
    1 pierś z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1 łyżeczka cubrzycy czerwonej
    1/2 łyżeczki przyprawy greckiej

Penne z dynią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz,cubrzycę, przyprawę grecką., dodaję dwie łyżki oliwy. Mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.

    Dynię i marchewkę obieram i kroję w kostkę. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję przyprawą grecką, skrapiam oliwą. Paprykę kroję w paski, cebulę obieram i kroję w piórka. Układam także na blaszce. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 15 minut.
    Makaron gotuję aldente według opakowania. Kurczaka przesmażam na patelni, dodaję makaron, warzywa zapieczone, doprawiam według uznania jeszcze, posypuję natka pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy