Penne z brokułami w sosie śmietanowym z patelni

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Kolejny mój przepis dla wielbicieli makaronu. Tym razem będzie to penne z brokułami, pieczarkami, cebulą i ulubioną szynką w sosie śmietanowym prosto z patelni. Łatwo, szybko, tanio i pysznie :)

  • 30 min

Składniki:

  • - pół opakowania makaronu penne (może być więcej)
    - jeden brokuł
    - ok 500g pieczarek
    - jedna duża cebula
    - 10 plastrów szynki (np. polędwica sopocka)
    - 300 g śmietanki 30%
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Penne z brokułami w sosie śmietanowym z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Podczas gotowania makaronu zajmiemy się sosem, który wykonamy na patelni, w związku z tym potrzebna będzie dość duża i głęboka patelnia, która pomieści wszystkie składniki, ponieważ to danie prosto z patelni.
  • 2. Sos: Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, chwilkę podsmażamy i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, smażymy przez kolejną chwilkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, smażymy aż grzyby puszczą sok, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Umyty brokuł dzielimy na różyczki, tylko żeby nie były zbyt małe, bo rozpadną się podczas częstego mieszania z penne. Przygotowany brokuł dodajemy do pieczarek dusimy 5 min, sprawdzając czy brokuł robi się miękki. Po tym czasie na patelnię wlewamy 250 g śmietanki, delikatnie mieszamy, dusimy aż brokuły będą al-dente.
  • 3. Danie z patelni: Gdy makaron będzie gotowy, nie przelewamy go zimną wodą, ponieważ chcemy aby ładnie połączył się na patelni z sosem śmietanowym. Penne przerzucamy na patelnie, podgrzewając wszystko na małym ogniu mieszamy, aż wszystko się połączy, a każda rurka makaronu będzie oblana pysznym sosem. Resztę śmietanki możemy dodać podczas mieszania, jak stwierdzimy, że sosu jest zbyt mało. Danie gotowe. Smacznego :)

Porady

Proporcje zawsze można zmienić, ja na przykład wolę jak jest dużo brokuł, pieczarek. Jak wiadomo makaron po pewnym czasie wchłonie cały sos z patelni, dlatego warto mieć w zapasie odrobinę śmietanki, gdy danie ostygnie, a będziemy chcieli skosztować je ponownie po pewnym czasie, wówczas, śmietanka dodana do zimnego penne ułatwi mieszanie dania oraz zapobiegnie przypaleniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować