Penne z brokułami w śmietanowym sosie

4.5 (140 ocen)

  • 55 min

Pyszne połączenie smaków pod serową kołderką.

  • 55 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    400 g makaronu penne
    200 g sera Gruyère
    70 g Parmezanu
    100 g serka topionego śmietankowego
    1 jajko

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    450 g mrożonych różyczek brokułów

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    duża śmietana kremowa 12%
    250 g pieczarek
    250 g wędliny indyczej w kawałku
    5 łyżek posiekanej pietruszki
    3 ząbki czosnku
    0,5 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka ziół

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Penne z brokułami w śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron i brokuły ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
    Brokuły podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.
  • kroimy szynke 2. Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, pokroić w średnią kostkę i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    Szynkę pokroić w małą kosteczkę.
  • 3. Śmietanę dokładnie zmieszać z jajkiem, pieprzem, solą, ziołami, pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnek.
  • układamy składniki zapiekanki 4. Ser topiony pokroić w małą kostkę, a oba żółte sery zetrzeć na dużych oczkach.
  • zalewamy wszystko sosem śmiatanowym 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę makaronu, połowę pieczarek, szynki, sera topionego i brokułów. Na to ułozyć drugą warstwę składników w tej samej kolejności.
    Wszystko dokładnie zalać sosem śmietanowym. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać bez przykrycia w 180 stopniach rzez 25 minut.

Porady

Użyłam 5-litrowego żaroodpornego naczynia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować