Penne z brokułami w śmietanowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron i brokuły ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Brokuły podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.
2.Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, pokroić w średnią kostkę i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Szynkę pokroić w małą kosteczkę.
3.Śmietanę dokładnie zmieszać z jajkiem, pieprzem, solą, ziołami, pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnek.
4.Ser topiony pokroić w małą kostkę, a oba żółte sery zetrzeć na dużych oczkach.
5.W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę makaronu, połowę pieczarek, szynki, sera topionego i brokułów. Na to ułozyć drugą warstwę składników w tej samej kolejności.
Wszystko dokładnie zalać sosem śmietanowym. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać bez przykrycia w 180 stopniach rzez 25 minut.
Komentarze