Penne z brokułami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku gotujemy osoloną wodę w takiej ilości, żeby przykryła i makaron, i brokuła.
2.Brokuła dzielimy na różyczki na jeden kęs i polewamy wrzątkiem (żeby się upewnić, że żadnego pasażera na gapę nie będzie w potrawie).
3.Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i ustawiamy timer na 5 minut.
4.W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni.
5.Ser dzielimy na kawałki i wrzucamy na patelnię.
6.Kiedy się roztopi, dolewamy nieco mleka (powiedzmy 3 łyżki) i mieszamy.
7.W tym czasie pewnie zadzwoni timer - to sygnał, żeby wrzucić brokuły. Nastawiamy timer na 4 minuty (tyle zwykle, czyli 9 minut, trzeba na ugotowanie makaronu al dente).
8.Po upływie tego czasu odlewamy brokuły i makaron i wlewamy do dużego garnka sos z patelni. Mieszamy, żeby równomiernie go rozprowadzić.
Komentarze