Penne z brokułami i serem pleśniowym

4.5 (180 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowe węglowodany z makaronu, witamina C i żelazo z brokuła i niepowtarzalny smak sera pleśniowego - przepis na szybki, pyszny obiad.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron penne pełnoziarnisty: 100 gramów
    - brokuł: 1 sztuka
    - ser plesniowy "Lazur" blue: 50 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - mleko: 3 łyżki
    - oliwa: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne z brokułami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę w takiej ilości, żeby przykryła i makaron, i brokuła.
  • 2. Brokuła dzielimy na różyczki na jeden kęs i polewamy wrzątkiem (żeby się upewnić, że żadnego pasażera na gapę nie będzie w potrawie).
  • 3. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i ustawiamy timer na 5 minut.
  • 4. W międzyczasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni.
  • 5. Ser dzielimy na kawałki i wrzucamy na patelnię.
  • 6. Kiedy się roztopi, dolewamy nieco mleka (powiedzmy 3 łyżki) i mieszamy.
  • 7. W tym czasie pewnie zadzwoni timer - to sygnał, żeby wrzucić brokuły. Nastawiamy timer na 4 minuty (tyle zwykle, czyli 9 minut, trzeba na ugotowanie makaronu al dente).
  • 8. Po upływie tego czasu odlewamy brokuły i makaron i wlewamy do dużego garnka sos z patelni. Mieszamy, żeby równomiernie go rozprowadzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować