Penne z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

4.97 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Czasami pomysły na obiad przychodzą podczas "kopania" w zamrażarce. Tak było tym razem. Na dnie znalazłem białą kiełbasę...myślę ,z czym połączyć?'...otwieram szafkę ,a tam chrzan...fakt ,dawno nie jadłem sosu chrzanowego...Od razu wziąłem się za przygotowanie czegoś szybkiego i smacznego.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
    3 białe kiełbasy
    2 łyżki chrzanu
    cebula
    łyżka smalcu
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka suszonego oregano
    500 ml bulionu warzywnego
    150 ml śmietany 18%
    sól ,pieprz
    tarty ser żółty
    świeże oregano
Wystaw ocenę:

4.97 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne z białą kiełbasą w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy obieramy ze skóry ,dodajemy do cebuli i rozdrabniamy widelcem. Lekko podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy chrzan ,majeranek i oregano , zagotowujemy. Sos zestawiamy z ognia i zabielamy śmietaną. Jeśli jest za rzadki ,redukujemy (cały czas mieszając ) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy trochę wody po gotowaniu makaronu. Sos wlewamy do makaronu i przez chwilę podgrzewamy. Danie rozkładamy na talerze ,przed podaniem posypujemy startym serem i świeżym oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować